Kako se prenosi koronavirus?

on

Ecolab, globalni lider u rješenjima i stručnosti za prevenciju infekcije, pažljivo prati izbijanje koronavirusa (2019-nCoV) i pruža smijernice za smanjenje rizika od infekcije.

Zvaničnici javnog zdravlja identifikovali su novi koronavirus, 2019 n-CoV, koji je prvi put otkriven u kineskoj provinciji Hubei. Virus uzrokuje groznicu i respiratorne simptome, a zarazio je desetine hiljada ljudi, i stotine do danas prijavljenih smrtnih slučajeva.

Porijeklo ovog virusa još uvijek nije potvrđeno, ali se može proširiti sa zaražene osobe na druge kašljanjem ili kijanjem ili vrlo bliskim ličnim kontaktom ili dodirivanjem predmeta ili površine sa virusom na njemu, a zatim dodirivanjem usta, nosa ili očiju.

U ovom trenutku zabilježen je najveći broj slučajeva u Kini, ali su slučajevi potvrđeni u mnogim zemljama svijeta kod ljudi koji su prethodno posjetili Kinu.Šta je koronavirus?

Koronavirus je vrsta virusa ribonukleinske kisjeline (RNK) sa omotačem, koji uglavnom uzrokuje simptome respiratornih i crijevnih bolesti. Na površini ove vrste čestica virusa ima mnogo redovno raspoređenih izbočina, a cijela čestica virusa je poput carske krune, pa otuda i naziv „koronavirus“.

Trenutno postoji šest poznatih ljudskih koronavirusa. Četiri od ovih koronavirusa su manje patogena, uglavnom uzrokujući samo manje respiratorne simptome slične prehladi. Dva druga koronavirusa – teški akutni respiratorni sindrom koronavirusa (SARS CoV) i bliskoistočni respiratorni sindrom koronavirus (MERS CoV) – mogu izazvati ozbiljne respiratorne bolesti.

Novi koronavirus (2019-nCoV) razlikuje se od ovih šest poznatih koronavirusa i zahtijeva dalja naučna istraživanja.

Kako se prenosi koronavirus?

Prenos zavisi od određenog koronavirusa. Ljudski koronavirusi mogu se proširiti sa zaražene osobe na druge putem:

  • Vazduh kašljanjem i kijanjem
  • Bliski lični kontakt, poput dodirivanja ili rukovanja
  • Dodirom predmeta ili površine na kojoj je virus, a zatim dodirnite usta, nos ili oči prije nego što operete ruke
  • Prenos sa osobe na osobu dešava se u nekim slučajevima sa 2019-nCoV.