Slučajevi ekcema su u porastu kako se pranje ruku povećava

on

Higijena ruku smatra se presudnim faktorom u borbi protiv koronavirusa. Međutim, dermatolozi sve češće savetuju da se ruke ne peru prečesto i umjesto prečestog pranja preporučuju upotrebu sredstava za dezinfekciju ruku. Razlog: sve više i više ljudi koji pate od ekcema na rukama.

Higijena ruku postala je još važnija sa početkom pandemije Koronavirusa

Da bismo zaštitili sebe i druge, svi češće i intenzivnije peremo ruke. Međutim, pojačana higijena ruku nosi određeni zdravstveni rizik. Često pranje ruku može dovesti do ekcema ruku, kako je nedavno upozorio portparol Njemačkog dermatološkog društva (DDG) Peter Elsner iz Univerzitetske bolnice u Jeni.
Nije tajna da se prema navodima dermatologa i klinika broj pacijenata sa ekcemom na rukama izuzetno povećao od izbijanja pandemije. Medicinsko osoblje je najčešće pogođeno.

Kako prepoznati ekcem ruku
Mnogi medicinski radnici žale se na klasične simptome ekcema ruku:

  • suvoća
  • crvenilo
  • svrab
  • sagorijevanje
  • oljuštena koža
  • pucanje kože

Naravno, takvo stanje kože može se javiti i u drugim radnim okruženjima gdje zaposleni moraju često da peru ruke. Na primjer, u vrtićima, u školama ili u pogonima za preradu hrane.

Higijena ruku: ova pravila preporučuju stručnjaci

Elsnerova preporuka: pranje ruku s vremena na vrijeme treba zamijeniti upotrebom sredstava za dezinfekciju ruku. Elsner kaže: “Za zdravu kožu je sanitacija bolja od upotrebe sapuna.”

Razlog: mnogi sapuni uništavaju zaštitnu barijeru kože jer rastvaraju ulja. Kao rezultat, koža postaje ispucala i lomljiva, što klicama olakšava ulazak u tijelo. Rezultati su infekcije i ekcemi.

Sve dok ruke nisu vidljivo zaprljane, treba koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Uz proizvode marke PURELL® znate da ste u dobrim rukama. Gelovi za higijenu ruku obogaćeni su hidratantnim i obnavljajućim lipidima, supstancama koje pomažu u održavanju ravnoteže kože.

Još bolje: ne morate da birate između sigurnosti i efikasnosti, već oboje. U stvari, proizvod broj jedan u SAD sadrži sastojke koji ubijaju 99,99 posto štetnih patogena. PURELL proizvodi su čak dokazali da su efikasni protiv Koronavirusa.

Koji je dozator za dezinfekciju najbolji?

Kao stručnjaci za rešenja za higijenu ruku, savjetujemo poslodavcima da instaliraju trajno montirane dozatore za dezinfekciju u svim ulaznim prostorima i toaletima. Oni kombinuju brojne prednosti, uključujući znatno robusnije od mobilnih dozatora za dezinfekciju, i stoga su mnogo održiviji jer ih treba rijeđe zamjenjivati. To može dovesti do velike uštede.

PURELL ADKS dozatori nude izuzetnu pouzdanost, lako održavanje i dizajn koji izgleda dobro u bilo kom okruženju. Dozator PURELL velikog kapaciteta od 1200 ml idealan je za područja sa velikim prometom poput prodavnica i tržnih centara.

Veliki bočni prozor, krovni prozorčić i kristalno čiste boce za ponovno punjenje olakšavaju provjeru statusa punjenja. PURELL Advanced Higienic Hand Rub je savršen proizvod za punjenje ovih dozatora, obezbjeđujući pouzdanu i bezbrižnu higijenu.