TALAS GRIPA 2021: KAKO SE POSLODAVCI MOGU PRIPREMITI

on

Širom svijeta, stroga ograničenja i higijenske mjere za suzbijanje virusa COVID-19 u protekloj godini doprinijele su tome da je širenje gripa u velikoj mjeri spriječeno. Prošle zime prijavljeno je nekoliko slučajeva gripa. Mnoga ograničenja su od tada ukinuta. To znači da se grip može ponovo proširiti a često se to dešava na radnom mjestu. Koje preventivne mjere poslodavci sada treba da preduzmu?

Koliko će biti loša sledeća epidemija gripa?

Pravila o distanci, zatvoreni barovi, rad od kuće i nošenje maski za lice osigurali su da prošle godine nije bilo epidemije gripa. Kako će se situacija razvijati ove godine? Stručnjaci nisu sigurni. Ima onih koji kažu da će epidemija gripa biti slaba kao i prošle godine. Ali ima i onih koji upozoravaju na nasilan talas.

Osim što je svaka bolest previše, jak talas gripa imao bi i neprijatne posledice po privredu. Ako se ove godine talas bolesti pokaže teškim, ekonomisti samo u Njemačkoj očekuju ekonomsku štetu do 30 milijardi evra. Ovo je za list „Velt am zontag“ izneo Kilski institut za svjetsku ekonomiju. Mnoge kompanije bi mogle ponovo biti teško pogođene. Ali postoji i mnogo toga što poslodavci u raznim industrijama mogu učiniti da pomognu u ublažavanju epidemije gripa. Imamo nekoliko savjeta.

Mjere zaštite od infekcije gripom

1 Ponudite kompanijske vakcine protiv gripa

Mnoga evropska ministarstva zdravlja hitno preporučuju vakcinaciju protiv gripa. Smatra se da je to jedna od najefikasnijih mjera zaštite od teškog toka. Stoga svojim zaposlenima treba da ponudite mogućnost da se vakcinišu u vašoj kompaniji. Na taj način povećavate sigurnost među svojim zaposlenima.

2 Redovna ventilacija pomaže

Grip je veoma zarazan i širi se kada kijate, kašljete ili govorite. Najmanje kapljice koje sadrže virus dospiju u vazduh i udišu ih drugi ljudi u blizini. Virusi gripa se mogu usporiti svježim vazduhom. Zahvaljujući redovnoj povremenoj ventilaciji, patogeni ne mogu dugo ostati u prostorijama.

3 uzimanje tečnosti pomaže

Takođe može pomoći da se sluzokože održavaju vlažne – jer su suve sluzokože podložnije virusima. Zbog toga je važno piti dovoljno tečnosti. Na primer, obezbedite svojim zaposlenima ukusne čajeve. Pored toga, zimi ima smisla postaviti posude sa vodom na grijač. Ovo povećava vlažnost, što sprečava isušivanje sluzokože.

4 Čistoća ruku je glavna i najvažnija stvar

Virusi gripa se takođe mogu prenijeti preko ruku. Patogeni se mogu zalijepiti za ručke na vratima, ograde ili predmete. Ako nakon dodira dodirnete usta, nos ili oči, virusi gripa prodiru u tijelo preko sluzokože. Redovno pranje ruku u trajanju od oko 30 sekundi efektivno prekida ovaj put prenosa. Obavijestite svoje zaposlene o važnosti pranja ruku pomoću postera u toaletima. U situacijama kada nema vode ni sapuna, dezinfekcija ruku ima smisla. Obezbijedite sisteme za doziranje na ulazima i izlazima, u salama za sastanke, u kantini ili u liftovima.

5 Sigurnost u pokretu

Mnogi zaposleni putuju na posao metroom ili autobusom. Ovdje dodiruju predmete koje dodiruju mnogi ljudi. Rukohvati i rukohvati, na primer. Tim bolje ako vaši zaposleni mogu da dezinfikuju ruke dok su u pokretu. Da biste to uradili, obezbijedite svom osoblju prenosivo riješenje za dezinfekciju ruku, PURELL PERSONALS™.

Kesice su toliko male da stanu u džep. Sadrže tri mililitra gela za dezinfekciju ruku proizvođača PURELL, čija je efikasnost protiv 99,9 odsto svih štetnih mikroba naučno dokazana. Aplikacija je veoma jednostavna. Držite pakovanje sa stranom sa logotipom nagore, otvorite u sredini i rasporedite gel za dezinfekciju ruku na vaše ruke. Sačekajte da se rastvor osuši i spremni ste.