ČISTOĆA POVRŠINE: šta je važno za dezinfekciju površina?

on

Bolesti se uglavnom prenose sa jedne osobe na drugu. Međutim, postoji i rizik od prenošenja kontaktom sa zagađenim površinama. Čistoća površine je posebno bitna u oblastima u koje puno ljudi dolazi i odlazi.


KOLIKO DUGO PREŽIVLJAVAJU PATOGENI NA POVRŠINI?


Patogeni se mogu lijepiti za predmete. A ako ručice na vratima ili druge dodirne tačke koriste različite osobe, ove se klice mogu lako raširiti. Neki od njih ostaju zarazni neko vrijeme.
Životni vijek različitih klica na tvrdim površinama može se znatno razlikovati:
Virus gripa: do 2 dana

Noro- i rinovirus: do 8 nedjelja

Streptokoki: do 6 mjeseci

Salmonela: do 4 godine


Koliko dugo koronavirus opstaje na površinama?


Koliko dugo SARS-CoV-2 može da opstane na različitim površinama nije definitivno potvrđeno. Do sada su objavljene dvije studije na ovu temu. Prvo istraživanje objavljeno je u Nev England Journal of Medicine (NEJM). Za ovo istraživanje, virus je distribuiran kao aerosol, odnosno smješa vazduh-tečnost, na različitim površinama. Kao aerosol, virus je ostao održiv najmanje 3 sata, dok su uzorci deponovani na nerđajućem čeliku trajali i do 72 sata.
Druga studija objavljena je u časopisu The Lancet. Za ovu studiju, kapljica sa određenom koncentracijom virusa nanijeta je na različite površine. Na metalu ili plastici patogen je ostao održiv do sedam dana. Vrijedi napomenuti da prisustvo klica ne vodi nužno do infekcije ili bolesti. Izbijanje bolesti zavisi od toga koliko virusa se nalazi na površini i koliko se imuni sistem pojedinca može nositi sa patogenom.


KOJI SU PROIZVODI POGODNI ZA DEZINFEKCIJU POVRŠINA?


Svakako, prisustvo patogena na površini i dalje predstavlja određeni rizik od infekcije u oblastima u kojima se sreće mnogo ljudi. Testovi raznim rastvorima za dezinfekciju površina pokazali su da sredstva na bazi alkoholnog etanola djeluju visoko efikasno protiv 99,9 odsto najštetnijih virusa – uključujući virus SARS-CoV-2.
Institut Robert Koch preporučuje da se često dodirivani predmeti dezinfikuju, posebno u bolnicama u kojima je potrebno zaštititi osoblje i pacijente. Po našem mišljenju dezinfekcija površina je takođe korisna u hotelima, restoranima i drugim javnim prostorijama i pruža gostima osjećaj sigurnosti tokom pandemije.
Ovako to funkcioniše:
Raspršite 10 do 30 ml / m2 direktno na prethodno očišćenu površinuSačekajte 30 sekundiNema potrebe za ispiranjem
PURELL® sprej za površinsko čišćenje
Efikasna dezinfekcija gde god je neophodno.


– bez ostavljanja pruga ili lepljivih ostataka

– spremno za upotrebu- nema brisanja- bez mirisa

– ECOCERT sertifikovana

– 100% prirodni sastojci

– biorazgradiv