Saopštenje Ecolab-a o pojavi Korona virusa (CoV)

on

Komapanije Ecolab koja je strateški partner kompanije Surfmont i čije proizvode takođe distribuiramo na teritoriji cijele Crne Gore, izdala je slijedeće saopštijenje za javnost.

Ecolab, globalni lider u riješenjima i ekspertizi za spriječavanje infekcije, pažljivo prati pojavu koronavirusa (2019-nCoV) i pruža smernice za smanjenje rizika od infekcije.

Zvaničnici javnog zdravlja identifikovali su novi koronavirus, n-CoV za 2019. Godinu. Virus izaziva groznicu i respiratorne simptome, a od 28. januara zarazio je skoro 4.500 ljudi, a do danas je zabilježeno više od 100 smrtnih slučajeva.
Porijeklo ovog virusa još nije potvrđeno, ali može se proširiti sa zaražene osobe na druge putem kašljanja ili kijanja ili vrlo bliskog ličnog kontakta ili dodirivanjem predmeta ili površine virusom na njemu, a potom dodirivanjem usta, nosa ili oči. Otkriven je u kineskoj provinciji Hubei. I najveći broj slučajeva prijavljen je u Kini, s tim da su slučajevi potvrđeni u mnogim zemljama svijeta kod ljudi koji su ranije posećivali Kinu.
Šta je koronavirus?
Koronavirus je vrsta virusa ribonukleinske kiseline (RNA) sa ovojnicom, koji uglavnom izaziva simptome respiratornih i crevnih bolesti. Na površini ove vrste čestica virusa postoji mnogo redovno uređenih izbočina, a cela virusna čestica je poput careve krune, otuda i naziv “koronavirus.” Trenutno postoji šest poznatih ljudskih koronavirusa. Četiri od ovih koronavirusa su manje patogena, što uglavnom izaziva samo manje respiratorne simptome slične prehladi. Druga dva koronavirusa – teški akutni respiratorni sindrom coronavirus (SARS CoV) i korovirusni sindrom bliskog Istoka (MERS CoV) – mogu izazvati ozbiljne respiratorne bolesti.
Novi koronavirus (2019-nCoV) razlikuje se od ovih šest poznatih koronavirusa i zahteva dalja naučna istraživanja.
Kako se prenosi koronavirus?
Prenos zavisi o kom se konkretnom koronavirusu radi. Ljudski koronavirusi mogu se preneti sa zaražene osobe na druge putem:
• Vazduha – kašljem i kijanjem
• Bliski lični kontakt, kao što je dodirivanje ili rukovanje rukama
• Dodirnete predmet ili površinu sa virusom na njemu, a zatim dodirnite usta, nos ili oči prije pranja ruku
Prenos sa osobe na osobu se u određenoj mjeri događa sa 2019-nCoV.
Kako možete smanjiti rizik od infekcije koronavirusom?
Trenutno nema dostupnih vakcina za zaštitu od infekcije CoV, ali ćete moći da smanjite rizik od infekcije na slijedeći način:
• Perite ruke često i pravilno
• Izbegavajte dirati oči, nos ili usta neopranim rukama
• Izbegavajte bliski kontakt sa bolesnim ljudima
• Ne dirajte životinje ili izmet životinja i nekonzumirajte divlje životinje
• Izbegavajte poljoprivredna gazdinstva, farme.
• Ako imate temperaturu ili druge simptome nakon putovanja kući, treba da nosite masku i pozovete ljekara.